Utrata masy ciała jest z pewnością jednym z najszerzej dyskutowanych tematów w programach telewizyjnych oraz między kumplami i kolegami. Ludzie są zainteresowani zmniejszeniem swojej wagi – i jej szybkim zmniejszeniem. Popularną techniką odchudzania jest plan diety owocowej i warzywnej. Zachęca to do szybkiej utraty wagi, ale może przynieść Ci przyrost tkanki tłuszczowej bez odpowiednich środków.
Sposób, w jaki to działa
Plan diety owocowej i warzywnej zachęca do szybkiej utraty wagi poprzez wypchanie Cię mniejszą ilością kalorii. Celem byłoby uzyskanie dziewięciu porcji warzyw i owoców każdego dnia w ciągu dwóch tygodni, przy czym pięć z grupy warzyw i cztery z grupy świeżych owoców. W ciągu siedmiu do czternastu dni powoli wymieniasz jedzenie, które zwykle spożywasz, na świeże owoce i warzywa. Codziennie jesz dziewięć porcji warzyw i owoców, aż do osiągnięcia pożądanej utraty wagi.
Zalety
Spożywanie niskokalorycznych warzyw i owoców umożliwia częstsze spożywanie posiłków i unikanie wypadków i pokus między codziennymi posiłkami. Zapobiegaj głodowaniu żywności, chrupiąc na patyczkach z marchwi lub kawałkach owoców lub pokonując upał, przełykając mrożone jagody. Możesz jeść dużo więcej i jeść częściej, gdy warzywa i owoce stanowią rdzeń twojego programu dietetycznego. Po osiągnięciu ostatecznego celu możesz utrzymać utratę wagi, jeśli codziennie spożywasz od pięciu do siedmiu porcji warzyw i owoców.
Istnieją także korzyści zdrowotne. Warzywa i owoce są pełne pożywienia i błonnika pokarmowego. Wiadomo, że spożywanie świeżej diety owocowej i warzywnej obniża poziom cholesterolu LDL i ciśnienia krwi. Badania wykazały, że pokarmy te zmniejszają ryzyko niektórych rodzajów nowotworów, udaru i problemów z sercem.
Niedogodności
Warzywa i owoce są tak skuteczne, jak nie są tak satysfakcjonujące jak pokarmy bogate w węglowodany lub białka. Możesz czuć się naprawdę wygłodzona w ciągu jednej lub dwóch godzin od spożywania posiłku wyłącznie z warzyw i owoców, co sprawia, że przesadzanie z niedozwolonymi produktami spożywczymi jest o wiele bardziej atrakcyjne.
Nie wszystkie warzywa i owoce mają te same zalety odchudzające. Jak wspomina Travis Van Slooten, założyciel i redaktor “Men’s Total Fitness”, awokado jest bogate w tłuszcze, a wspaniały banan i winogrona są bogate w cukry. Spożycie tych odpowiedzialnie jest w porządku. Jednak jedzenie zbyt wielu może wykoleić szybką utratę wagi. Aby w pełni wykorzystać dietę owocowo-warzywną, spożywaj niegotowane owoce i warzywa niegotowane lub gotowane na parze. Obejmując bardziej kaloryczny sos do sałatek, masło lub olej usuwa prawie wszystkie zalety wyboru niższej kalorii.
Przygotuj się na dobre wyniki, planując posiłki i przekąski z wyprzedzeniem. Wypełnij torebki porcjami niegotowanych owoców i warzyw, które są czyszczone, krojone i gotowe do spożycia.
Nie ograniczaj się wyłącznie do warzyw i owoców. Takie postępowanie jest jak zapewnienie, że się nie uda. Trzymaj się z daleka od stania się ofiarą nagłych pragnień, wprowadzając niewielkie ilości preferowanych skrobi i białek do swojego schematu żywieniowego.
Zwiększ swoją siłę woli, włączając szeroki wybór. Kiedy masz truskawki na poranny posiłek, zjedz melon na posiłek w południe.