Mity na temat koronawirusa

Mity na temat koronawirusa

Choć koronawirus jest wśród nas już od wielu miesięcy, nadal krążą wokół niego różne, niekiedy niedorzeczne informacje. W sytuacji, w jakiej się aktualnie znajdujemy najważniejsze jest zachowanie spokoju i racjonalne podejście do problemu. Obalamy najpowszechniejsze mity na temat koronawirusa.

Mit nr 1 – Witamina C zapobiega zakażeniu

Choć jest ona ważna, nie ma naukowych dowodów, które potwierdziłyby, że witamina C zapobiega zakażeniu koronawirusem. Według Ministerstwa Zdrowia żadne suplementy diety powszechnie uważane za wzmacniające odporność nie mają wpływu na reakcję układu odpornościowego podczas kontaktu z koronawirusem. Lekarze zalecają jednak przyjmowanie witaminy C osobom, u których występują jej niedobory.

Mit nr 2 – Ibuprofen pogarsza stan chorych na COVID-19

Swego czasu było o tym dość głośno. Jednak Europejska Agencja Leków podkreśla, że nie ma żadnych naukowych danych, które potwierdziłyby negatywny wpływ ibuprofenu na osoby zakażone. WHO również wydało jakiś czas temu oficjalne oświadczenie. Nie zaleca unikania ibuprofenu, a przede wszystkim rezygnacji z już rozpoczętego leczenia – zwłaszcza kiedy dotyczy osób cierpiących na choroby przewlekłe.

Mit nr 3 – Leki antywirusowe chronią przed COVID-19

Obecnie nie ma leku antywirusowego, który poradziłby sobie z koronawirusem. Nadal trwają badania, jednak wciąż nie uzyskano zadowalających efektów w stosowaniu różnych leków antywirusowych – nie u wszystkich pacjentów uzyskano pozytywne efekty. Do wyciągnięcia konkretnych wniosków potrzeba jeszcze czasu.

Mit 4 – Koronawirusem można zakazić się od zwierząt

Koronawirus jest wirusem ludzkim. Nie możemy się zarazić od innego gatunku. Zwierzęta domowe takie jak psy, koty, świnki morskie, chomiki mogą być jedynie biernymi nosicielami, ale nie przekazują wirusa ludziom.

Mit 5 – Należy unikać owoców i warzyw sprowadzonych z innych krajów

Przeprowadzone badania samego wirusa i analiza przebiegu epidemii wykazały, że nie przenosi się on drogą pokarmową. Na chwilę obecną nie ma dowodów potwierdzających fakt, że żywność może być źródłem zakażenia. Niemniej należy myć owoce i warzywa w gorącej wodzie niezależnie od tego, z jakiego kraju pochodzą.

Na wiele pytań w obecnej sytuacji nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. Informacje w radiu czy telewizji są niekiedy niedoprecyzowane, a czasami wręcz zaprzeczają sobie wzajemnie. Jeżeli mamy potrzebę wyszukiwania wiadomości na temat koronawirusa sprawdźmy, czy pochodzą one ze zweryfikowanego źródła. Albo po prostu wyłączmy telewizor i radio…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.