Za oknem zawitała już wiosna, a to oznacza czas ogrodowych i balkonowych porządków. Zakładanie warzywnych mikro ogródków staje się coraz popularniejszą formą obcowania z ogrodnictwem. Sadzonki pomidorów, truskawek, czy poziomek można posadzić nie tylko w ogrodzie, ale także w doniczkach na balkonie. Podobnie jest z ziołami, które wręcz powinny zagościć w naszym życiu. Samodzielnie wyhodowane zioła można użyć do parzenia herbaty lub jako przypraw w kuchni. Jednocześnie stanowią estetyczną i pięknie pachnącą oprawę mieszkania. Zioła to skarbnica właściwości zdrowotnych, które można mieć na wyciągnięcie ręki. Jakie zioła warto posadzić w ogródku lub na balkonie?
Ogródek ziołowy: na co zwrócić uwagę?
Większość ziół jest światłolubna i preferuje glebę przepuszczalną, czyli taka, która w trakcie suszy trzyma wilgoć, a przy deszczu łatwo wysycha i nie tworzy błotnych kałuż. Zioła w ogrodzie lub na balkonie można uprawiać z bezpośrednio z nasion lub z gotowych sadzonek. Na zbiory ziół wysiewanych czekamy nieco dłużej, ponieważ musimy przejść cały etap wzrostu. Zioła rozsadzane są praktycznie odrazy gotowe do użytku.
Zioła dzielą się na dwie kategorie roślin – jednorocznych i wieloletnich. Jednoroczne rośliny to takie, które po zbiorach obumierają i nie nadają się do ponownego wzrostu. W następnym sezonie trzeba sadzić je lub wysiewać od początku. Natomiast zioła wieloletnie, to takie, które przezimują chłodne i śnieżne miesiące, a na wiosnę ponownie odrodzą się do życia. Zioła najlepiej sadzić w małych grupach, czyli po kilka sztuk tego samego gatunku obok siebie. Dzięki temu ułatwiamy sobie późniejszą pielęgnację, czyli nawożenie i podlewanie.
Domowy zielnik: jakie zioła wybrać?
Do najpopularniejszych ziół z całą pewnością należy mięta i bazylia, które w polskiej kuchni zagościła już na stałe. Mięta jest ziołem wieloletnim, które znane jest ze swoich właściwości łagodzących dolegliwości żołądkowe. Herbata miętowa to też świetny sposób na orzeźwienie. Do przygotowania naparu można wykorzystać zarówno suszone jak świeże liście mięty. Bazylia natomiast jest rośliną jednoroczną. W tej grupie znajdziemy jeszcze koper, majeranek i kolendrę. Te zioła świetnie sprawdzą jako dodatek w kuchni, np. do mięs, którym dodają aromatu. W grupie ziół wieloletnich oprócz mięty znajdują się: lawenda, rozmaryn, lubczyk, rumianek, szałwia i kocimiętka. Napar z szałwii znany jest ze swoich właściwości łagodzących, świetnie sprawdza się przy bólach gardła. Kocimiętka z kolei ma właściwości przeciwzapalne i rozkurczowe. Jednocześnie jej zapach odstrasza komary, więc warto postawić ją blisko okna. Podobnie jak rumianek ma właściwości uspokajające.