Zdrowie na widelcu
Od dawna wiadomo, że czosnek jest zdrowy i powinno się go jadać. Jednak większość z nas odpycha zapach, który po nim pozostaje. Za ten charakterystyczny zapach czosnku odpowiada alliina, która aktywuje się w momencie krojenia. Alliina ulega przekształceniu w allicynę, która ma działanie antybiotyczne. Poza tym, że czosnek działa jak antybiotyk posiada on również inne cenne właściwości.
Czosnek i jego zdrowotne właściwości
– zawiera ajoen zaliczany do substancji antynowotworowych. To olejek, który posiada silne działanie podobne do aspiryny. Zapobiega zlepianiu się krwinek czerwonych.
– obniża poziom cholesterolu LDL we krwi oraz działa przeciwzakrzepowo. Zmniejsza proces tworzenia się blaszek miażdżycowych w tętnicach oraz ochrania serce i naczynia krwionośne przed działaniem wolnych rodników.
– wykazuje działanie hipotensyjne, czyli obniża ciśnienie krwi, zapobiegając rozwojowi nadciśnienia tętniczego. Sprzyja lepszemu ukrwieniu naczyń wieńcowych. Jednak osoby z niedociśnieniem powinny pamiętać, by nie spożywać go w zbyt dużych ilościach, ponieważ może to skutkować pogorszeniem stanu zdrowia.
– działa jak antyoksydant, gdyż zawiera: witaminę A, B1, B2, PP oraz C, cynk, potas, wapń, magnez, kobalt, nikiel, chrom, mangan i selen.
– zawiera związki siarki, które pobudzają czynność białych krwinek, co wzmacnia układ odpornościowy. Siarka poprawia również kondycję skóry, włosów i paznokci.
– zawiera german, który zwiększa odporność organizmu poprzez pobudzenie systemu immunologicznego.
– jest pomocny w leczeniu zgagi, ponieważ pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Działa żółciopędnie i przeciwskurczowo.
– ma zastosowanie również w bólach menstruacyjnych. Łagodzi napięcie i dokuczliwe skurcze.
Zastosowanie czosnku
Dzięki swoim właściwościom jest używany nie tylko przez gospodynie domowe ale też przez przedsiębiorców w koncernach farmaceutycznych. Każdy wie, że na przeziębienie najlepiej działa spożycie czosnku w każdej postaci, a najlepiej w połączeniu z miodem i cytryną, bądź mlekiem. Dzieje się tak, ponieważ działa on antybakteryjnie, łagodzi kaszel, koi drogi oddechowe, obniża gorączkę oraz działa napotnie i moczopędnie. W łagodnych stanach chorobowych znacznie bardziej poleca się podanie czosnku niż silnego syntetycznego antybiotyku z apteki, ponieważ organizm znacznie lepiej toleruje substancje pochodzenia naturalnego. Podkreślając fakt, iż na przeziębienie antybiotyk z apteki nie pomoże, warto zwalczyć katar, kaszel, czy ból gardła właśnie czosnkiem i nie obciążać dodatkowo żołądka chemicznymi substancjami.