Witamina D3 to ważny składnik dla zdrowia organizmu. Potrzebujemy jej szczególnie w okresie jesienno-zimowym – czasie obniżonej ekspozycji na słońce i mniejszej odporności organizmu. Zazwyczaj to właśnie wtedy jesteśmy narażeni na jej niedobory. Jak ich uniknąć i w jaki sposób możemy ją uzupełnić?
D3 – poznaj właściwości tej witaminy
Witamina d3 (cholekalcyferol) to organiczny związek chemiczny należący do grupy witamin D. Występuje naturalnie w organizmach zwierzęcych. Jej najważniejsze właściwości to:
– wspomaganie układu odpornościowego,
– pomoc w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu,
– wsparcie w utrzymaniu odpowiedniego poziomu wapnia we krwi,
– pomoc w utrzymaniu zdrowych kości i zębów,
– wsparcie prawidłowego funkcjonowania mięśni,
– udział w procesie podziału komórek.
Objawy niedoboru witaminy d3
Czynniki wpływające na niedobory witaminy d3 w organizmie to przede wszystkim brak zbilansowanej diety, zbyt rzadkie wychodzenie na świeże powietrze oraz niska ekspozycja na słońce. Najczęstsze objawy jej niedoboru to:
– chroniczne zmęczenie,
– częste przeziębienia i infekcje,
– bóle kości i pleców,
– bóle mięśniowe,
– wypadanie włosów,
– osłabiona regeneracja organizmu (np. zbyt wolne gojenie się ran),
– obniżenie nastroju.
Witaminę d3 można także przedawkować. Taki stan pojawia się głównie w przypadku, gdy jednocześnie włączymy do diety dużą ilość produktów obfitujących w d3, często i długo przebywamy na słońcu, a jednocześnie suplementujemy tę witaminę.
Poziom witaminy d3 można sprawdzić za pomocą badania krwi. Jeśli odczuwamy powyższe objawy, warto sprawdzić, jakie stężenie witaminy występuje w naszym organizmie. Ewentualne niedobory wyeliminujemy, wprowadzając do diety produkty bogate w d3 lub – gdy dieta nie jest wystarczająca – przy pomocy suplementacji.
Gdzie znajdziemy d3?
W okresie jesienno-zimowym, gdy słońca jest coraz mniej, nie tylko my tęsknimy za jego promieniami. Nasz organizm również odczuwa brak słońca! Witamina D3 powstaje bowiem w organizmie właśnie pod jego wpływem. Zimą niedobory d3 stają się powszechnym problemem. Gdy spacerowanie w nasłonecznionych miejscach nie jest możliwe, powinniśmy wspierać się dopasowaną dietą i suplementacją. Produkty będące bogatym źródłem witaminy d3 to:
– ryby oraz przetwory rybne (węgorz, śledź, łosoś, tuńczyk, makrela),
– tran,
– wątroba,
– żółtko jaj,
– masło,
– ser żółty.
Witamina d3 stanowi wsparcie dla zdrowia, które zimą jest nam niezwykle potrzebne. Jeśli chcemy zadbać o swój organizm i dodatkowo zabezpieczyć się przed niechcianymi infekcjami oraz dolegliwościami wynikającymi z niedoboru tej witaminy, powinniśmy zatroszczyć się o jej uzupełnienie.