Antyoksydanty – co to jest i jakie są ich właściwości

Antyoksydanty – co to jest i jakie są ich właściwości

Antyoksydanty to szeroka grupa związków chemicznych, jakie występują w przyrodzie oraz wykazują właściwości neutralizowania wolnych rodników, jak np. karnozyna.  Obecnie mnóstwo się mówi o antyoksydantach i ich dobroczynnym wpływie przeciwnowotworowym, spowalniającym starzenia organizmu, zmniejszającym ryzyko cukrzycy oraz chorób serca

Karnozyna i nie tylko – do czego człowiek potrzebuje antyoksydantów?

Człowiek powinien dostarczać do organizmu antyoksydanty, ponieważ:

  • Zmniejszają ryzyko występowania chorób układu krążenia, nowotworów, chorób stawów, cukrzycy oraz problemów ze wzrokiem;
  • Pozwalają zachować piękną skórę i młodość na długo;
  • Zapewniają zwiększoną odporność organizmu na infekcje.

Dodatkowo antyoksydanty odpowiadają za „rozbrajanie” wolnych rodników. Wszystko dlatego, że są one związkami chemicznymi, które wykazują właściwości neutralizowania pozbawionych elektronu cząsteczek tlenu. Ich działanie polega na krążeniu w organizmie i dobrowolnym oddawaniu wolnym rodnikom brakującego im elektronu. Na skutek tego, substancje takie, jak np. karnozyna, zamieniają się w neutralne cząstki i są wydalane z organizmu.

Jakie są źródła antyoksydantów w pożywieniu?

Aby móc wesprzeć organizm w walce z wolnymi rodnikami trzeba dostarczyć mu odpowiednią ilość antyoksydantów wraz z pożywieniem — przeważnie pod postacią owoców, warzyw oraz przypraw, jak również regularnie podejmowanego wysiłku fizycznego, który wzmacnia komórki organizmu.  Głównymi źródłami antyoksydantów są:

  • Przyprawy i zioła;
  • Oleje roślinne;
  • Kawa, zielona herbata;
  • Czerwona kapusta, fasola, buraki;
  • Truskawki, jabłka, mandarynki;
  • Aronię, jeżynę, czarną jagodę, czarny bez.

Wolne rodniki — ogólna charakterystyka

Wolne rodniki tworzą się m.in. podczas procesu metabolizmu tlenu w organizmie oraz w procesach niefizjologicznych, np. w trakcie kąpieli słonecznej, czy też palenia papierosów. Namnażaniu sprzyjają również procesy smażenia potraw, spalania i grillowania. Co więcej, niezdrowy tryb życia, stres, nieprawidłowe odżywianie i zanieczyszczenia środowiska to czynniki sprzyjające ich powstawaniu. Wolne rodniki to związki, które sprzyjają starzeniu się organizmu, są cząsteczkami pozbawionymi jednego lub kilku elektronów, który „zabierają” podczas ataku na cząsteczki w zdrowych komórkach organizmu. Skutkiem takiego działania jest uszkodzenie komórek (DNA, białek), co prowadzi do uszczerbku na zdrowiu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.