Pyszny, lekki i szybki do wykonania obiad? To musi być fit tortilla!

Pyszny, lekki i szybki do wykonania obiad? To musi być fit tortilla!

Odchudzanie i dieta wcale nie muszą oznaczać definitywnej rezygnacji z ulubionych potraw, przekąsek, czy innych składników. Jeżeli podejdziemy do tematu z głową i rozsądkiem, nasza dieta może stać się równie smaczna (a przy tym zdrowa), jak dotychczas spożywane posiłki. Wbrew pozorom wystarczą proste i nawet niewielkie zmiany w naszym starym jadłospisie, aby uzyskać zadowalające (i trwałe) względem naszej wagi rezultaty.

Jeżeli dotychczas byliśmy fanami niezbyt zdrowych kebabów na cienkim cieśnie, to z powodzeniem potrawę możemy zastąpić domową, fit tortillą, którą przyrządzimy szybko i bez zbędnych komplikacji. Wbrew pozorom tortilla może zastąpić nam niemal każdy posiłek – jednak my skupimy się dziś na jej obiadowej wersji dla osób będących na redukcji masy ciała.

Dlaczego tortilla na diecie to dobry pomysł na posiłek?

Tortilla to placek, który w niektórych kulturach świata stosowany jest jako pieczywo lub baza do innych potraw. Samodzielne wykonanie tortilli nie zajmuje zbyt wiele czasu, a przy tym ma dość małą kaloryczność – i co najważniejsze, ilość tłuszczu oraz węglowodanów. 

Pojedynczy placek zawiera około:

– 240 kcal;

– 1 g tłuszczu

– 50 g węglowodanów;

– 7 g białka.

Powyższe wartości odżywcze są oczywiście zależne od rodzaju placka – są to zatem orientacyjne wartości, które mają jedynie zobrazować kaloryczność tortilli.

Szybki przepis na obiadową fit tortillę

Składniki:

– 2 placki wielozbożowej (lub innej ulubionej) tortilli;

– 1 nieduża pierś z kurczaka lub indyka;

– kilka liści sałaty;

– dwie łyżki hummusu;

– po kilka plasterków: zielonego ogórka, pomidora, papryki oraz czerwonej cebulki;

– olej i ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania:

Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Mięso umyj, osusz za pomocą papierowego ręcznika i pokrój w kostkę lub niedługie paski. Dopraw do smaku i usmaż na patelni. Gotowe mięso odłóż na bok.

Na rozgrzanej patelni bez oleju pogrzej tortillę z obu stron. Ciepły placek posmaruj hummusem, połóż umyte liście sałaty, kilka plasterków ogórka, pomidora, papryki i cienko pokrojoną czerwoną cebulkę. Na warzywa ułóż kilka kawałków mięsa. Całość zwiń w rulon. I gotowe.

Dla uzyskania lepszego efektu tortillę warto podgrzać na tzw. patelni grillowej. Dzięki temu placek będzie wyglądał jeszcze apetyczniej – pojawią się na nim charakterystyczne dla kebabów linie. Tak przyrządzone danie najlepiej smakuje na ciepło – możemy jednak spożywać je także na zimno, jako lunch w pracy.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz