Wiosna to idealny czas, by zadbać o swoje zdrowie. Natura odradza się do życia, dni są coraz dłuższe, słońca jest również coraz więcej, a my zyskujemy nową chęć do działania. Po sezonie zimowym, który często wiąże się z niedoborami witaminy D, za to z kilkoma dodatkowymi kilogramami, wiosna jest czasem odwilży, który na nowo przypomina nam o naszym zdrowiu. Jak zadbać o zdrowie na wiosnę?
Jak zadbać o zdrowie na wiosnę?
Wiosna to dłuższe dni i więcej słońca. Niestety w Polsce takim stanem rzeczy możemy się cieszyć przez mniejszość roku, dlatego warto korzystać póki jest na to czas. Po zimowym zasiedzeniu, wiosna to idealna pora by zacząć ćwiczyć. Długi spacer w weekend i krótsze w ciągu tygodnia, to dobry początek. Ruch na świeżym powietrzu jest niezastąpionym zastrzykiem energii, poprawia wydolność i odporność organizmu oraz sprzyja redukcji masy ciała. W łatwy i przyjemny sposób możemy pozbyć się nadprogramowych zimowych kilogramów. Aktywność na łonie natury, to też dotlenienie i odżywienie tkanek organizmu, co bez wątpienia wpłynie na poprawę stanu naszego zdrowia.
Istotną częścią wiosny jest słońce, które dostarcza naszemu organizmowi witaminę D3. Ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jej niedobory mogą poważnie odbić się na zdrowiu. Nauka łączy niski poziom witaminy D3 z poważnymi chorobami, takimi jak osteoporoza, nowotwory, depresja, osłabienie mięśni a nawet z przedwczesnym zgonem. Wiosna to świetny czas, by organizm witaminą D3 naładować. Godzina 12:00 w południe to najlepsza pora na łapanie witaminy D3 z promieni słonecznych. W tym czasie słońce znajduje się w najwyższym punkcie i promienie UVB działają najmocniej. Wystarczy poleżeć wystawionym na słońce przez 15 minut dziennie, aby organizm wyprodukował wystarczającą ilość witaminy D3.
Wiosenna dieta dla zdrowia
Wiosna to też idealna pora na zmianę diety. W tym czasie menu można oprzeć na lokalnych produktach, które nie tylko są zdrowsze dla naszego organizmu, ale też bardzo często smaczniejsze. Wiosenna dieta dla zdrowia powinna składać się ze świeżych warzyw i owoców. Na półkach sklepowych pojawiają się polskie pomidory, ogórki, bób i szpinak. Z czasem do wiosennego grona dołączą maliny, jagody i truskawki. Owoce jagodowe, mają mało kalorii, za to wiele cennych substancji, zwłaszcza silnych przeciwutleniaczy. Warto trzymać rękę na pulsie i odwiedzać lokalne bazarki, bo sezon na poszczególne produkty bywa bardzo krótki. Wiosenna dieta dla zdrowia sprzyja regeneracji organizmu i uzupełnia witaminowe braki, które często powstają w okresie zimowym.
Artykuł powstał w współpracy z portalem: https://viagra.edu.pl/