Owoce dla cukrzyka. Sprawdź, jakie uwzględnia dieta cukrzycowa

Owoce dla cukrzyka. Sprawdź, jakie uwzględnia dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa wymaga pewnych ograniczeń. Właśnie dlatego diabetycy nie mogą sobie pozwolić na spożywanie niektórych owoców, a inne dopuszczalne są wyłącznie w niewielkiej ilości. Jakie owoce dla cukrzyka okażą się najlepszym rozwiązaniem? Odpowiedź na to i wiele innych pytań w artykule. 

Odpowiednia dobrana dieta pełni ogromną rolę w leczeniu cukrzycy. Ważna jest nie tylko wartość energetyczna poszczególnych posiłków, ale również regularność ich spożywania, a także skład. W diecie dla cukrzyków powinny znajdować się produkty, które łącznie zawierać będą: 15-20 proc. białka, do 30 proc. tłuszczów oraz 50-60 proc. węglowodanów. Niezwykle ważny jest również indeks glikemiczny, który określa tempo wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu spożywczego. 

Warto podkreślić jednak, że dieta cukrzycowa wcale nie musi być monotonna i nudna. Wiele osób zastanawia się, jakie owoce można jeść przy cukrzycy. Otóż okazuje się, że lista jest naprawdę długa. 

Owoce dla cukrzyka. Czym kierować się przy wyborze? 

Diabetycy, włączając owoce do diety, powinni zastosować się do kilku podstawowych zaleceń: 

● Najbezpieczniej sięgać po świeże owoce lub mrożone o niskiej zawartości węglowodanów. 

● Niewskazane jest spożywanie suszonych owoców. kandyzowanych oraz w syropach. ● W związku, z tym że owoce zawierają mało węglowodanów, znaczenie indeksu glikemicznego jest mniejsze. 

● Owoce są doskonałym źródłem białka, a ich kaloryczność jest niewielka. ● Dieta cukrzyka powinna zawierać około 20 g błonnika na dzień. 

Jakie owoce może jeść cukrzyk? 

Za owoce bezpieczne dla cukrzyków uważa się:

 ● owoce jagodowe (czarne jagody, jeżyny, maliny, poziomki, borówki, truskawki, aronia, porzeczki czerwone i białe, agrest); 

● cytrusy (cytryny, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki); 

● wiśnie oraz czereśnie; 

● brzoskwinie, nektarynki, morele, śliwki; 

● jabłka, 

● gruszki. 

Mimo że powyższe owoce posiadają niski indeks glikemiczny, diabetycy powinni je spożywać z umiarem. Lekarze rekomendują, aby spożywać maksymalnie dwie porcje

owoców w ciągu jednego dnia. Szczególnie polecane to owoce jagodowe i cytrusy. Zawierają bowiem niewielka ilość cukru i wykazują działanie antyoksydacyjne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.