Makaron we Włoskiej kuchni

Makaron we Włoskiej kuchni

Włoska kuchnia obfituje w najróżniejsze potrawy z makaronem, a sam makaron może mieć wiele różnych odmian. W zależności od rodzaju potrawy, stosuje się do niej inny rodzaj makaronu. Makaron spaghetti, lasagne, penne, anellini, bucatini, capellini, fettucine to tylko niektóre rodzaje włoskich makaronów, które różnią się między sobą wyglądem, sposobem przygotowania oraz przeznaczeniem. Jeszcze inny rodzaj włoskiego makaronu to cannelloni, który wyglądem przypomina rurki o  średnicy około 3 cm. Wyjątkowość tej odmiany włoskiego makaronu polega na tym, że nadziewa się go różnymi składnikami, a nie miesza np. z pesto lub sosem – jak zdecydowaną większość innych makaronów.

Włoski makaron cannelloni można nadziewać różnymi składnikami. Jeśli lubimy łączyć makaron z mięsem, możemy przygotować cannelloni z mięsem mielonym. Do przygotowania nadzienia potrzebujemy: opakowanie makaronu cannelloni, 0,5 l sosu pomidorowego passata, 60 dag mięsa mielonego, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 0,5 startego żółtego sera, jajko, sól, pieprz, oregano, bazylia, opcjonalnie kieliszek czerwonego wina. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i drobno pokrojony czosnek, dodajemy do tego mięso i podsmażamy je, podlewając je wodą i winem. Dusimy mięso do momentu aż wyparuje płynny sos. Dodajemy następnie przyprawy i odstawiamy mięso do ostygnięcia. Następnie mieszamy mięso z jajkiem i dwiema garściami żółtego sera. Tak przygotowanym farszem nadziewamy rurki cannelloni, a następnie układamy je w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. W międzyczasie podgrzewamy sos pomidorowy passata, doprawiając go solą, pieprzem i oregano. Polewamy rurki sosem i posypujemy żółtym serem. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut.

Włoski makaron cannelloni wyśmienicie smakuje także ze szpinakiem lub z pieczarkami. Podsmażamy mrożony lub świeży szpinak na patelni, dodajemy jajko, posiekany czosnek i sól, dodajemy około 100 g śmietany, mieszamy. Wypełniamy rurki tak przyrządzonym szpinakiem, układamy je w naczyniu żaroodpornym, smarujemy śmietaną, posypujemy serem żółtym i pieczemy. Możemy z powodzeniem przyrządzić także cannelloni z pieczarkami lub cannelloni z kurczakiem.

Dodaj komentarz