Kenijska kawa specialty – jasno palona kawa z okolic wulkanu 

Kenijska kawa specialty – jasno palona kawa z okolic wulkanu 

Kenia jest państwem, w którym nie brakuje różnorodności krajobrazowych. W tym rejonie świata znajdują się pustynie, niziny, wysokie szczyty, a także lasy tropikalne i wulkany. Kenia jest znana jednak z dwóch rzeczy: bogatego, podwodnego świata pełnego skaczących delfinów i ogromnych żółwi, a także kawy. W położonym we wschodniej Afryce tuż nad Oceanem Indyjskim państwie znajdują się jedne z najlepszych plantacji kaw, z których ziaren powstaje kenijska kawa specialty.

Pora deszczowa uzależnia zbiory ziaren pysznej kawy

Kenia cechuje się dość specyficznym klimatem. Z jednej strony na wybrzeżu i w pasie górskim  występuje wilgotny klimat,  typowy dla strefy klimatu równikowego monsunowego. Natomiast z drugiej strony – w pozostałym obszarze państwa – dominuje klimat suchy, pełny piaszczystych pustyń.

Co ciekawe w Kenii występują tylko dwie pory deszczowe. W ciągu roku jej mieszkańcy mogą więc liczyć na dwukrotne plony. Od marca do maja występuje pierwsza pora deszczowa, która jest dość istotna nie tylko dla samej Kenii, lecz całego świata. To właśnie wtedy na wysokości  1400 – 2000 m n.p.m. owoce znajdujących się na górskich zboczach kawowców zaczynają kwitnąć i osiągać pożądaną jakość. Nie byłoby to jednak możliwe, gdyby nie żyzna i bogata w materię organiczną gleba wulkaniczna. Etap ten ma zatem ogromny wpływ na ziarna, które dojrzewają aż do października i dopiero po tym czasie zostają zebrane.

Kenijska kawa specialty – większa kwasowość kawy, dzięki obróbce ziaren na mokro

Połowa produkowanej w Kenii kawy należy do lokalnych i małych gospodarstw, które są wyposażone we własne stacje obróbki. Specjalne młyny, które określa się faktoriami, zajmują się obróbką zebranych ziaren na mokro. W tym celu dojrzewające przez niemal rok owoce kenijskiego kawowca zostają pozbawione skórki, a następnie są fermentowane przez dobę. Po 24 godzinach ziarna kawy zostają zanurzone w zbiornikach z wodą, gdzie zostają dokładnie umyte. Po takim myciu owoce kenijskiego kawowca zostają poddane 3 tygodniowemu procesowi suszenia w ciągu dnia. Co ciekawe w nocy, gdy temperatura jest niższa, ziarna zostają zakryte, dzięki czemu są one równomiernie wysuszone.

Taka obróbka ziaren kawy na mokro wpływa na przyjemnie większą kwasowość kawy. Dzięki temu kenijska kawa specialty staje się  świeża i lekka, jednak posiada w sobie to coś, co według wielu osób nadaje jej nutkę dzikości. W zależności od temperatury podania takiej kawy może ona zachwycać intensywnością wyczuwalnej czekolady, daktyli oraz suszonych owoców. To wszystko sprawia, że kenijska kawa jest uznawana za jedną z najlepszych kaw na świecie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.