Spektakularna metamorfoza Adele od kilku miesięcy jest tematem na topie. Dzięki regularnym ćwiczeniom i stosowaniu diety Sirt piosenkarce udało się zrzucić zbędne kilogramy i dziś wygląda zjawiskowo. Dieta Sirtfood zyskuje na popularności, jednak jej skuteczność w dłuższej perspektywie czasu budzi wątpliwości ekspertów.
Czym jest dieta Sirt?
Dietę Sirt zapoczątkowali dwaj brytyjscy dietetycy Aidan Goggins i Glen Matten, którzy w 2016 roku wydali książkę kucharską pod tytułem “Dieta Sirt”. Plan żywieniowy opracowany przez nich zakłada zwiększenie porcji sirtuin w codziennej diecie. Sirtuiny są rodzajem białek, występujących w organizmie oraz w niektórych pokarmach. Niekiedy nazywane “genem szczupłości”. Podwyższony poziom tego białka w organizmie przyspiesza metabolizm i zmniejsza stany zapalne oraz działa przeciwstarzeniowo. Pokarmy bogate w sirtuiny zyskały miano “sirtfoods”.
Jak wygląda dieta?
Plan żywieniowy zaplanowany został tak aby zawierał pokarmy bogate w sirtuiny, przy równoczesnym ograniczeniu kalorii. Przez pierwsze trzy dni diety należy spożywać 1000 kalorii dziennie, składających się z jednego posiłku i dwóch zielonych koktajli. Kolejne cztery dni to zwiększenie dziennej dawki kalorii do 1500, które są podzielone na dwa posiłki i dwa koktajle. W drugim tygodniu należy spożywać jeden koktajl i trzy posiłki dziennie. Po drugim tygodniu należy spożywać produkty zawierające jak największą porcję sirtuiny. Program diety nakłania do przygotowywania posiłków z dodatkiem produktów bogatych w sirtuiny, takich jak: jarmuż, truskawki, cebula, pietruszka, rukola, jagody, kapary, kasza gryczana, orzechy włoskie, kurkuma, kawa, zielona herbata, czerwone wino czy gorzka czekolada.
Kontrowersje
Mimo zyskującej popularności, dieta Sirt budzi mieszane uczucia wśród dietetyków i specjalistów żywienia. Z jednej strony jest bogata w sirtuiny, które wywierają bardzo korzystny wpływ na organizm, z drugiej restrykcyjnie ogranicza kalorie, za co jest najbardziej krytykowana. Porcja 1000 kalorii dziennie jest odpowiednia dla dziecka w wieku 2 – 4 lat, jednak w przypadku dorosłego ta ilość energii nie jest wystarczająca. Ponadto w takiej ilości pokarmu nie jest możliwe zmieszczenie wszystkich mikro i makroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wskazuje się również na to, że efekt utraty masy ciała jest widoczny tylko w krótkim okresie, ze względu na znaczną redukcję kalorii. Jednak w przypadku długoterminowej utraty wagi nie ma żadnych potwierdzonych dowodów na jej skuteczność.