Szakszuka to popularne danie śniadaniowe z Bliskiego Wschodu. Trudno jednoznacznie wskazać skąd tak właściwie pochodzi, ponieważ przyrządzane jest od dawna w wielu krajach. Szakszuka jest sycącym i pysznym śniadaniem, które wbrew pozorom nie posiada zbyt wielu kalorii. Z tego powodu jest chętnie przyrządzana przez osoby, które chcą schudnąć, dzięki smacznej i zdrowej diecie.
Danie możemy przyrządzić na kilka sposobów. W zależności od ilości dostępnego czasu możemy użyć świeże warzywa, albo pomidory z puszki lub pastę pomidorową.
Przepis na szakszukę ze świeżych warzyw
Składniki:
– 3 jajka;
– 5 pomidory;
– pół papryki;
– 1 mała cebulka;
– 2 ząbki czosnku;
– szczypta soli;
– szczypta pieprzy cayenne;
– szczypta gałki muszkatołowej;
– płaska łyżeczka cukru;
– 1/3 łyżeczki słodkiej papryki;
– olej do smażenia (najlepiej rzepakowy lub kokosowy);
– świeże zioła (do wyboru: bazylia, koperek, natka pietruszki, kolendra lub szczypiorek).
Sposób przygotowania:
Umyte pomidory dokładnie obierz ze skórki – możesz zrobić to obieraczką albo sparzyć je wrzątkiem i zebrać skórkę palcami. Tak przygotowane pomidory, paprykę oraz obraną cebulę pokrój drobno w kostkę. Następnie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju, a następnie wrzuć cebulę oraz czosnek – zeszklij je, ewentualnie lekko zarumień. Po tym dodaj pomidory oraz paprykę. Całość chwilę podsmaż na średniej mocy palnika i dodaj wszystkie przyprawy. Gdy nadmiar soku pomidorowego już niemal w całości odparuje – wbij jajka. Całość przykryj przykrywką i smaż do momentu ścięcia białka jajek. Na koniec wszystko posyp ulubionymi, świeżymi i posiekanymi ziołami.
Szakszukę podawaj ze świeżym pieczywem lub z grzankami.
Przepis na szakszukę – wersja z pomidorami z puszki
Składniki:
– 3 jajka;
– puszka pomidorów (ewentualnie może być pasta pomidorowa);
– 1 mała cebulka;
– 2 ząbki czosnku;
– szczypta soli;
– szczypta pieprzy cayenne;
– szczypta gałki muszkatołowej;
– płaska łyżeczka cukru;
– 1/3 łyżeczki słodkiej papryki;
– olej do smażenia (najlepiej rzepakowy lub kokosowy);
– świeże zioła (do wyboru: bazylia, koperek, natka pietruszki, kolendra lub szczypiorek).
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju, a następnie wrzuć cebulę oraz czosnek – zeszklij je, ewentualnie lekko zarumień. Po tym dodaj pomidory z puszki. Całość podsmaż na średniej mocy palnika i dodaj przyprawy oraz cukier. Gdy nadmiar soku pomidorowego już niemal w całości odparuje – wbij jajka. Całość przykryj przykrywką i smaż do momentu ścięcia białka jajek. Na koniec wszystko posyp ulubionymi, świeżymi i posiekanymi ziołami. Danie podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Smacznego! 🙂