Szakszuka – fit przepis dla miłośników pomidorów

Szakszuka to popularne danie śniadaniowe z Bliskiego Wschodu. Trudno jednoznacznie wskazać skąd tak właściwie pochodzi, ponieważ przyrządzane jest od dawna w wielu krajach. Szakszuka jest sycącym i pysznym śniadaniem, które wbrew pozorom nie posiada zbyt wielu kalorii. Z tego powodu jest chętnie przyrządzana przez osoby, które chcą schudnąć, dzięki smacznej i zdrowej diecie.

Danie możemy przyrządzić na kilka sposobów. W zależności od ilości dostępnego czasu możemy użyć świeże warzywa, albo pomidory z puszki lub pastę pomidorową.

Przepis na szakszukę ze świeżych warzyw

Składniki:

– 3 jajka;

– 5 pomidory;

– pół papryki;

– 1 mała cebulka;

– 2 ząbki czosnku;

– szczypta soli;

– szczypta pieprzy cayenne;

– szczypta gałki muszkatołowej;

– płaska łyżeczka cukru;

– 1/3 łyżeczki słodkiej papryki;

– olej do smażenia (najlepiej rzepakowy lub kokosowy);

– świeże zioła (do wyboru: bazylia, koperek, natka pietruszki, kolendra lub szczypiorek).

Sposób przygotowania:

Umyte pomidory dokładnie obierz ze skórki – możesz zrobić to obieraczką albo sparzyć je wrzątkiem i zebrać skórkę palcami. Tak przygotowane pomidory, paprykę oraz obraną cebulę pokrój drobno w kostkę. Następnie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.

Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju, a następnie wrzuć cebulę oraz czosnek – zeszklij je, ewentualnie lekko zarumień. Po tym dodaj pomidory oraz paprykę. Całość chwilę podsmaż na średniej mocy palnika i dodaj wszystkie przyprawy. Gdy nadmiar soku pomidorowego już niemal w całości odparuje – wbij jajka. Całość przykryj przykrywką i smaż do momentu ścięcia białka jajek. Na koniec wszystko posyp ulubionymi, świeżymi i posiekanymi ziołami.

Szakszukę podawaj ze świeżym pieczywem lub z grzankami.

Przepis na szakszukę – wersja z pomidorami z puszki

Składniki:

– 3 jajka;

– puszka pomidorów (ewentualnie może być pasta pomidorowa);

– 1 mała cebulka;

– 2 ząbki czosnku;

– szczypta soli;

– szczypta pieprzy cayenne;

– szczypta gałki muszkatołowej;

– płaska łyżeczka cukru;

– 1/3 łyżeczki słodkiej papryki;

– olej do smażenia (najlepiej rzepakowy lub kokosowy);

– świeże zioła (do wyboru: bazylia, koperek, natka pietruszki, kolendra lub szczypiorek).

Sposób przygotowania:

Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju, a następnie wrzuć cebulę oraz czosnek – zeszklij je, ewentualnie lekko zarumień. Po tym dodaj pomidory z puszki. Całość podsmaż na średniej mocy palnika i dodaj przyprawy oraz cukier. Gdy nadmiar soku pomidorowego już niemal w całości odparuje – wbij jajka. Całość przykryj przykrywką i smaż do momentu ścięcia białka jajek. Na koniec wszystko posyp ulubionymi, świeżymi i posiekanymi ziołami. Danie podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz