Blender – niezbędny sprzęt dla miłośników soków

Jeśli przygotowuje się dużo sosów, zup przecieranych oraz gdy trzeba coś szybko wymieszać, rozdrobnić, przetrzeć lub zmiksować nieodłącznym urządzeniem jest blender. Blener jest urządzeniem niezwykle łatwym w obsłudze, użyciu i czyszczeniu. Do przechowania blendera potrzeba bardzo mało miejsca a wręcz można go zawiesić na haczyku byle w pobliżu gniazdka elektrycznego. Najważniejszą częścią blendera jest jego końcówka. Końcówki mogą być zrobione e specjalnego tworzywa sztucznego albo z wysokiej jakości stali nierdzewnej.

Końcówka jest wyposażona w dwa lub trzy ostrza które są nożami do cięcia. Ostrza są odpowiednio wyprofilowane tak aby się nie tępiły. Blendery mają różne rozwiązania co ilości stopni prędkości. Najczęściej mają jeden, dwa lub rzadko trzy stopnie prędkości. Przy zakupie blendera warto się zastanowić do czego ma służyć i to powinno zadecydować jaką końcówkę z jakiego tworzywa wybrać.

Przy pracy z blenderem warto również zainwestować w pojemnik z podziałką najlepiej wysoki gdyż wtedy unikniemy pryskania dookoła rozdrabnianych rzeczy. Po zakupie tego urządzenia musimy jak zawsze najpierw zapoznać się z instrukcja obsługi aby uniknąć niepotrzebnych nerwów jeśli coś nie wyjdzie