Suszone owoce, podobnie jak świeże, zawierają wiele witamin, między innymi A i C, jednak jest to tylko ich niewielka część, bo większość zdrowych składników odżywczych znika wraz z ususzeniem. Czy więc warto sięgać po te produkty? Ależ oczywiście.
Suszone owoce są pyszne i mniej kaloryczne od świeżych. Zawierają także większą zawartość błonnika, poza tym są bogate w takie składniki odżywcze jak: potas, miedź, żelazo i mangan. Świetnie oczyszczają żołądek ze zbędnych pozostałości, przez to, że mają „chropowatą” budowę. Warto więc po nie sięgać i dać organizmowi dawkę zdrowia i witamin. Poza tym, niektóre suszone owoce mają podobną ilość przeciwutleniaczy co ich świeże odpowiedniki, zwłaszcza suszone śliwki – ilość przeciwutleniaczy jest podobna do ilości zawartej w świeżych jagodach.
Nie jest to więc zbyt duża różnica, natomiast zdrowa i niskokaloryczna. Są doskonałą przekąską, którą można połączyć z jogurtem, musli czy innymi lekkimi posiłkami. Można je kupić w każdym sklepie, dostępne są bardzo ciekawe kompozycje wymieszanych suszonych owoców, więc warto wybrać najlepszą dla siebie.