Dlaczego warto jeść owoce i po które z nich należy sięgać?

Dlaczego warto jeść owoce i po które z nich należy sięgać?

Owoce oraz warzywa są uznawane za najlepsze i szybkie przekąski, a także dodatki do rozmaitych potraw, które dostarczają do organizmu cenne witaminy i minerały. Zawarte w nich składniki odżywcze i pozostałe związki są przy tym szybko przyswajane, dzięki czemu zaczynają pozytywnie wpływać na nasze ciało niemal od razu po ich spożyciu.

Witaminy i pozostałe związki oraz składniki odżywcze zawarte w owocach chronią przed infekcjami, ponieważ wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Co więcej, regularne dostarczanie do organizmu takich naturalnych witamin zmniejsza ilość wolnych rodników (które uszkadzają ścianę naczyń krwionośnych, powodują miażdżycę i raka), a przy tym działają przeciwzapalnie. Owoce opóźniają także proces starzenia się organizmu, a także wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Jakie owoce są najzdrowsze?

Wszystkie owoce są zdrowe. Dostarczają nam mniej lub więcej witamin, minerałów oraz cennych składników odżywczych. Aby związki te były dostarczane w jak największej ilości, warto spożywać świeże owoce – alternatywnie możemy także je spożywać w formie suszonej. Dlaczego? Ponieważ owoce nie tracą wtedy swoich zdrowych właściwości.

Największa zawartość witaminy C

Sięgając po owoce i warzywa, warto jednak wiedzieć, które z nich dostarczają nam tego co najlepsze w największej ilości. Witaminową rekordzistką jest australijska papuzia śliwka, a zaraz za nią gajawa pospolita. Skupmy się jednak na tych owocach, które są łatwo dostępne w Polsce. Najwyżej cenione pod względem witaminy C są:

– cytryny;

– czarne porzeczki;

– truskawki;

– grejpfrutach;

– agrest;

– jabłka;

– maliny;

– śliwki;

– kiwi.

Najmniejsza zawartość cukru

Czy cukier w owocach jest zdrowy? Niewielkie ilości bardzo słodkich owoców z pewnością nie zaszkodzą, jeśli jednak spożywamy je w znacznym nadmiarze, mogą okazać się zgubne dla naszego organizmu. Fruktoza (cukier owocowy) w nadmiarze może sprzyjać przybieraniu na wadze, a co za tym idzie: nadwadze, otyłości, cukrzycy. Ponadto nadmiar cukru z owoców może zwiększyć ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Po jakie owoce powinniśmy zatem sięgać? Oto lista:

– cytryny;

– awokado;

– maliny;

– truskawki;

– arbuzy;

– śliwki;

– porzeczki.

Nie każdy owoc będzie zawsze korzystnie wpływał na nasze ciało. W zdrowo zbilansowanej diecie nie powinno ich zabraknąć. Zadbaj jednak o to, aby wybierać te owoce, które faktycznie mają pozytywny wpływ na Twoje zdrowie – zwłaszcza wagę.

Dodaj komentarz