Opinie są podzielone — jedni uważają, że olej kokosowy jest obecnie najzdrowszym olejem oferowanym w sprzedaży, a to wszystko za sprawą trójglicerydów średniołańcuchowych (MCT), które posiada w składzie. Inni porównują go do smalcu ze względu na zawartość tłuszczy nienasyconych, które podnoszą poziom złego cholesterolu. Jakkolwiek nie patrzeć na sprawę, olej kokosowy bije rekordy popularności w szczególności wśród pasjonatów zdrowego odżywiania i kosmetologii.
Czym jest olej kokosowy
Olej kokosowy jest naturalnym tłuszczem, którego wyjątkowe właściwości tworzą nową jakość w przemyśle spożywczym, branży kosmetycznej i dietetyce. Istnieją dwie metody tłoczenia:
- Tłoczony przy użyciu wysokiej temperatury — olej kokosowy rafinowany
- Tłoczony na zimno — olej kokosowy nierafinowany
Zasadnicza różnica między nimi polega na tym, że olej rafinowany wskutek wysokiej temperatury, której jest poddawany, traci większość składników odżywczych i minerałów, podczas kiedy olej nierafinowany tłoczony na zimno, większość z nich w sobie zatrzymuje.
Skład i właściwości oleju kokosowego
Ostateczny skład oleju kokosowego zależny jest od procesu tłoczenia. Bardziej popularny i zdrowszy jest olej kokosowy nierafinowany, który w składzie posiada dużą ilość kwasu laurynowego, który organizm ludzki przekształca po spożyciu w monolauryn. Monolauryn to nic innego jak strażnik naszej bariery ochronnej, ma potężne właściwości antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybiczne. Pozostałe składniki takie jak antyoksydanty, nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, żelazo, cynk, magnez, potas, Witaminy E, B, C i K opóźniają procesy starzenia, wspomagają regulację metabolizmu, odżywiają mięśnie, wspomagają leczenie chorób skórnych takich jak trądzik.
Zastosowanie
Olej kokosowy oprócz zachęcającego prozdrowotnego składu kusi zniewalającym słodkim, kokosowym, orientalnym zapachem, któremu trudno się oprzeć. Właśnie dlatego powszechnie znalazł zastosowanie w kosmetologii jako składnik kremów, olejków do włosów i ciała, maseczek, balsamów i kosmetyków do demakijażu. W kuchni olej kokosowy możemy wykorzystać do pieczenia i smażenia, zamiast tradycyjnego smarowidła do kanapek, lub jako dodatek do potraw kuchni orientalnej. kolejnym ważnym pytaniem jest olej kokosowy jak przechowywać?
Olej kokosowy — jak przechowywać
Na etykiecie opakowania z reguły figuruje fraza: olej kokosowy przechowywanie. Nie zawsze jednak z braku czasu, żyjąc w pośpiechu, poświęcamy czas na czytanie etykiet na opakowaniach. Zawsze warto wiedzieć jak postąpić z produktem, aby nie stracił swoich cennych wartości odżywczych. Ponieważ olej kokosowy charakteryzuje się postacią stałą, olej kokosowy przechowywanie nie stanowi większego problemu. Najlepiej przechowywać go w szczelnie zakręconym słoiczku lub dokładnie zamkniętym pojemniku. Optymalną temperaturą przechowywania jest temperatura pokojowa i w takiej temperaturze można bezpiecznie przechowywać go do roku. Temperatura zmiany stanu to 25°C. Jeśli temperatura przechowywania będzie niższa niż 25°C, olej stanie się twardszy, jeśli natomiast temperatura będzie wyższa, olej przyjmie postać płynną. Zmiana stanu w żaden sposób nie wpływa na jego użyteczność ani skład. Idealnym miejscem do przechowywania oleju kokosowego jest szafka, która ochroni go przed niekorzystnym światłem słonecznym i wilgocią. Nie ma potrzeby przechowywania oleju kokosowego w lodówce.
W przygotowaniu artykuły pomógł portal: https://redtips.pl/