Masz ochotę na ciasta ze śliwkami? Tu znajdziesz ciekawe przepisy na pyszne wypieki ze śliwkami. Koniecznie spróbuj je zrobić.
Kruchy placek ze śliwkami
Potrzebujesz następujących składników: 20 dag margaryny, 40 dag mąki, 10 dag cukru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki gęstej śmietany, 1 ½ kg śliwek, cukier puder do posypania ciasta.
Mąkę przesiej na stolnicę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, posiekaj z cukrem, tłuszczem, żółtkami, śmietaną i cukrem waniliowym. Sprawnie zagnieć ciasto i włóż je do lodówki. Umyj śliwki, osusz je i wypestkuj. Ciasto rozwałkuj, przenieś na blachę, całe ciasto nakłuj widelcem. Na cieście ułóż śliwki. Należy je układać skórką do środka, lekko wgniatając. Piec w gorącym piekarniku około 20 minut. Kiedy ciasto się zarumieni, wymknij je z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Bardzo ważne jest to, by upieczonego ciasta ze śliwkami nie przechowywać w lodówce, gdyż szybko stwardnieje. Trzymaj je, zatem w temperaturze pokojowej, przykryte papierem. Jest to ciasto średnio trudne, ale jeśli dokładnie wyrobisz ciasto, to na pewno uzyskasz wspaniały wypiek.
Ciasto śliwkowe
Do zrobienia tego ciasta potrzebujesz: 20 dag ciasta, 20 ag masła, 20 dag migdałów, 20 dag biszkoptów, 30 dag śliwek, 10 jajek, 4 dag smażonej skórki pomarańczowej, opakowanie cukru waniliowego, tłuszcz i bułkę tartą do tortownicy oraz lukier cytrynowy.
Na początku sparz śliwki wrzącą wodą, obierz ze skórki, wypestkuj i pokrój w paseczki. Migdały sparz i obierz ze skórki a następnie zetrzyj je na tarce. Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem i skórką pomarańczową, dodawaj żółtka. Schłodzone białka ubij na sztywną pianę, dołóż je do masy maślanej, następnie połącz z żółtkami. Dodaj starte biszkopty śliwki. Przełóż do tortownicy (wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) i upiecz w gorącym piekarniku. Po upieczeniu polej ciasto lukrem i udekoruj wedle uznania.
Ciasta ze śliwkami na pewno wszystkim przypadną do gustu.