Dobre przepisy. Burger z warzywami i jajkiem na śniadanie

Dobre przepisy. Burger z warzywami i jajkiem na śniadanie

Jak dobrze zacząć dzień? Najlepiej seksem, ale jeżeli nie da rady – to dobrze sprawdzi się też pełnowartościowe i nietuzinkowe śniadanie. Na takie polecam wyjątkowy burger z warzywami i jajkiem. No bo kto by nie chciał zaczynać dzień od wyśmienitego burgera?

Burger z warzywami i jajkiem na śniadanie

Śniadanie w postaci burgera z warzywami i jajkiem sadzonym wcale nie musi kosztować dużo czasu. Wiadomo, że szybciej przygotujemy kanapki i ugotujemy parówki, ale przecież tu chodzi o połączenie smaku, pełnowartościowego śniadania i niebanalnych doznań wizualnych. Zapewniam, że każdemu koledze i koleżance pocieknie ślinka z zazdrości, jak usłyszy co zjadłeś/aś na śniadanie.

Stworzenie śniadaniowych burgerów zajmie nam około 20 minut, razem z przygotowaniem składników, pieczeniem i składaniem wszystkiego w całość. Czy to wiele?

Burger z warzywami i jajkiem

Porcja zawarta w tym przepisie będzie odpowiednia dla dwojga dorosłych ludzi.

Składniki:

– 2x bułka hamburgerowa (może być z sezamem),
– sałata (masłowa, rzymska, karbowana),
– pomidor,
– 2 plastry sera żółtego,
– 2 plasterki szynki (najlepiej chudej),
– 2-4 jajka,
– cukinia,
– przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, bazylia),
– oliwa,
– dowolny sos (ketchup, majonez, barbecue, czosnkowy, curry, koktajlowy).

Przygotowanie

Bułki kroimy na pół i jej górną połówkę smarujemy dowolnym sosem – wybieramy taki, jaki lubimy. Czosnkowy odradzam osobom, mającym w pracy blisko kontakt z innymi ludźmi. Następnie na posmarowane połówki kładziemy po plasterku sera. Bułki kładziemy na kratkę, którą wstawimy do piekarnik.

Kroimy 6-8 plasterków cukinii o grubości 3-4 mm. Każdy z nich z jednej strony lekko posypujemy solą, pieprzem i bazylią, a także można dodać kilka kropel oliwy. Cukinię kładziemy obok bułek.

Wszystko wstawiamy do zimnego piekarnika i uruchamiamy pieczenie w temperaturze około 160 stopni na jakieś 10-11 minut – licząc od uruchomienia piekarnika.

W tym czasie myjemy sałatę i pomidora, a także przygotowujemy 2-4 jajka a’la sadzone, w zależności od ich wielkości. Panowie mogą spokojnie do burgera wrzucić nawet 2 duże jajka. Smażąc jajka polecam rozbić żółtko na samym początku smażenia i ściąć całość dokładnie (jajko rozlewające się w burgerze nie do końca przyjemnie się je). Jajka podczas smażenia solimy, pieprzymy i dodajemy słodką paprykę.

Kiedy usmażymy jajka i przygotujemy pozostałe składniki, czekamy aż bułki się upieką. Gdy to się stanie, wyjmujemy wszystko z piekarnika i zaczynamy składanie naszego burgera z warzywami i jajkiem w całość.

Dolną część bułki smarujemy naszym ulubionym sosem, później kładziemy 3-4 pieczone plasterki cukinii, następnie na to wędruje plaster sałaty, plaster szynki, przygotowane wcześniej jajka i pokrojony w grube plastry pomidor. Całość przykrywamy górną częścią bułki z roztopionym żółtym serem.

Dla utrzymania całości burgera możliwie jak najdłużej, możemy wszystko przebić długą wykałaczką do szaszłyków. Robimy to w miejscu bliżej brzegu, który będziemy trzymali rękoma.

Zestaw zawiera wszystko co niezbędne na śniadanie. Pieczywo, jajka, chuda wędlina, ser żółty no i do tego mnóstwo warzyw. Takie śniadanie to gwarancja dobrego smaku, kompleksowego zestawu składników odżywczych, a także porcja dobrego humoru na początek dnia – no bo kto jada na śniadanie burgery…

Smacznego pożywnego śniadania.

Dodaj komentarz